Stel je voor, je bent bezig met een financieel verslag of een artikel waarin je verschillende valutasymbolen moet gebruiken. Natuurlijk ken je het dollarteken ($), dat staat prominent op elke toetsenbord. Maar wat als je het symbool voor de Engelse pond nodig hebt? Geen zorgen, ook deze en andere valutasymbolen zijn binnen handbereik, vaak via een paar simpele toetscombinaties.
Het is niet altijd meteen duidelijk hoe je deze speciale tekens tevoorschijn tovert. Voor de euro is het vaak een kwestie van de Alt Gr-toets in combinatie met een ander teken, maar hoe zit het met de yen, het pond, of zelfs de roepie? Deze en andere valutasymbolen zijn onmisbaar in een globaliserende wereld waarin financiële communicatie plaatsvindt over grenzen heen.
Hoe vind je verborgen valutasymbolen
Misschien heb je al opgemerkt dat niet elk valutasymbool zijn eigen plekje heeft op je toetsenbord. Gelukkig zijn er sneltoetsen die je uit de brand helpen. Zo is het engelse pond teken heel eenvoudig in te voegen door de ‘Alt’-toets ingedrukt te houden en ‘0163’ in te voeren op je numerieke toetsenbord. Laat daarna de ‘Alt’-toets los en voilà, daar verschijnt het £-teken!
Voor degenen onder ons die regelmatig andere, meer zeldzame valutasymbolen moeten gebruiken, zijn er alternatieve input-methodes zoals het aanpassen van toetsenbordinstellingen of het gebruik van karakterkaarten die in veel besturingssystemen ingebouwd zijn. Deze hulpmiddelen bieden een schat aan extra tekens die je kunt gebruiken om je tekst net dat beetje extra te geven.
Typen als een pro met sneltoetscombinaties
Op Windows-systemen kun je de ‘Alt’-toets gecombineerd met een numerieke code gebruiken om allerlei speciale tekens op te roepen. Dit staat bekend als Alt-codes. Het pond teken toetsenbord combinatie is bijvoorbeeld een goed bewaard geheim voor velen. Door simpelweg ‘Alt’ plus ‘156’ in te voeren op een numeriek toetsenbord (zorg ervoor dat Num Lock ingeschakeld is), verschijnt het pondteken (£) op je scherm.
Voor Mac-gebruikers zijn er eveneens sneltoetscombinaties beschikbaar, hoewel deze iets anders werken. Met de ‘Option’-toets plus een letter of karakter kom je al een heel eind. En als dat niet werkt, kun je altijd nog de Character Viewer openen om het symbool te vinden dat je zoekt.
Maak kennis met vreemde valutasymbolen
Buiten de meest gangbare valutasymbolen, zoals de euro, dollar en het Engelse pond, zijn er nog tal van andere vreemde valuta die hun eigen unieke tekens hebben. Denk daarbij aan de Indiase roepie, de Russische roebel of de Turkse lira. Hoewel ze niet allemaal direct beschikbaar zijn via sneltoetscombinaties, hebben ze allemaal wel hun plek in Unicode, wat betekent dat er manieren zijn om ze in te voegen in je tekst.
Het verkennen van deze symbolen kan interessant zijn en geeft je financiële document of artikel een authentieke touch wanneer je verwijst naar buitenlandse valuta. Het vergt soms wat zoekwerk en oefening om ze snel en effectief te kunnen gebruiken, maar dat maakt het juist tot een handige vaardigheid.
Personaliseer je toetsenbord voor meer valuta-opties
Als je vaak werkt met verschillende valutasymbolen kan het nuttig zijn om je toetsenbord hierop aan te passen. Dit kan door middel van software waarmee je bepaalde toetscombinaties kunt instellen voor specifieke tekens. Zo heb je altijd snelle toegang tot bijvoorbeeld het pondteken of andere specialere valutatekens zonder dat je alt-codes uit je hoofd hoeft te leren.
Deze aanpassingen kunnen per besturingssysteem verschillen, maar er zijn veel tools beschikbaar die het proces vereenvoudigen. Of je nu Windows, MacOS of Linux gebruikt, er zijn mogelijkheden genoeg om jouw persoonlijke toetsenbord samen te stellen die past bij jouw specifieke behoeften.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.